Internetadressen gaan op de schop

Vanaf volgend jaar zullen de internetadressen er radicaal anders uitzien. In plaats van de bekende domeinnaam-extensies als .com, .net en .org zal bijna elk woord mogelijk zijn.
Dat heeft de ICANN besloten, de wereldwijde organisatie die het systeem van domeinnamen beheert, op een bijeenkomst in Singapore.
“Dit betekent een nieuw tijdperk voor het internet”, stelt een woordvoerder. “Internetadressen zullen slechts gebonden zijn aan de menselijke verbeelding.”

Bedrijven
De nieuwe opzet betekent dat bijvoorbeeld bedrijven hun eigen domeinnaam-extensie registeren op internet. coca.cola of pepsi.cola worden mogelijk.
Ook steden (.amsterdam) zullen kunnen inhaken. Een groep investeerders heeft al aangegeven .vegas te willen registreren.
In totaal waren er tot nu toe zo’n 300 zogenoemde topleveldomains. Naast extenties voor alle landen ter wereld (zoals .nl) waren dat ook 22 generieke zogenaamde topleveldomains als .com, .gov en het recent toegevoegde .xxx.

Duur
Grote bedrijven zullen als eerste mogen inschrijven op de domeinen, om te voorkomen dat derden belangrijke merknamen wegkapen. Vanaf 12 januari mogen bedrijven registreren.
Een eigen domeinnaamextensie zal wel duur worden. De kosten voor een aanvraag zijn 130.000 euro. Daarna moet jaarlijks nog eens 17.000 euro worden betaald.

Minder houvast
Tegenstanders van het besluit vrezen dat consumenten online de weg kwijt zullen raken omdat ze minder houvast hebben aan extenties.
Ook zien bedrijven er tegenop veel geld te moeten uittrekken omdat anders iemand anders hun naam overneemt.

Bron nos.nl (juni 2011)